COMUNITATS ENERGÈTIQUES

Comunitats energètiques

Què són les Comunitats energètiques?

L’escalfament global planteja reptes tècnics, socials, econòmics i ecològics urgents que ens obliguen a dissenyar una transició energètica cap a una societat de baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Les Comunitats Energètiques permeten la implicació del món local en la transició energètica, desenvolupant recursos renovables de manera sostenible i oferint serveis energètics que permetin als seus membres gestionar de manera eficient i intel·ligent el seu consum.

Una comunitat energètica ets tu, el teu veí, els comerços del teu barri i  l’ajuntament, units per a generar, consumir i gestionar la vostra pròpia energia, impulsant la transició energètica i plantant cara al canvi climàtic.

Quins serveis ofereixen les Comunitats energètiques?

A dia d’avui, la principal funció d’una Comunitat Energètica és la generació d’energia renovable de proximitat compartida entre els seus membres. Aquestes Comunitats també poden oferir altres serveis energètics als seus membres que permetin millorar la seva eficiència energètica, l’aprofitament de la generació local a través del desplegament de bateries comunitàries o la gestió de la seva demanda, entre d’altres.

La configuració de cadascun dels elements d’una Comunitat es determinarà a partir de les necessitats i característiques particulars dels seus membres, que aniran evolucionant al llarg del temps.

L’autoconsum compartit

El model de Comunitats Energètiques que impulsem des de KM0 Energy es basa en l’autoconsum compartit en xarxa exterior que permet a una sèrie de consumidors situats a un radi de 500 metres de distància de la instal·lació beneficiar-se d’una part de la generació local. L’aprofitament d’aquesta energia es descompta directament de la seva factura, oferint-los un estalvi energètic mes a mes.

Plataforma digital de gestió de comunitats

Les Comunitats Energètiques que dissenyem des de KM0 Energy inclouen el desplegament d’una plataforma digital que presenta informació personalitzada de la generació local, així com del consum energètic del membre, que permeten afavorir una major conscienciació energètica que millori la seva eficiència en el consum.

Qui hi pot participar?

Qualsevol ciutadà, petit negoci o entitat pública, interessat en sumar-se a una Comunitat Energètica i que compleixi els requisits establerts per accedir a la generació compartida (normalment, disposar d’un domicili situat a 500m de la instal.lació municipal, tot i que segons Comunitat es poden establir altres requisits) pot participar-hi.

Per què participar-hi?

1. Cuides el planeta, impulsant el desplegament d’energia renovable i local
2. Estalvies en la teva factura energètica, sense tocar la teva teulada
3. Facilites beneficis econòmics, socials i ambientals en el teu municipi
4. T’independitzes, en una part, de les grans empreses energètiques

Quin paper tenen les autoritats locals en la promoció de Comunitats Energètiques?

Aquest nou model en què els consumidors es situen al centre del sistema, posiciona les autoritats i entitats locals com a actors principals a l’hora de promoure la transició energètica entre els ciutadans dels seus municipis i de ser-ne elements partícips, exemplificant amb els seus propis consums i desplegament de recursos energètics en les seves instal·lacions.

El sistema energètic està agafant una nova dimensió local i el paper dels ens locals és fer-lo possible. Les Comunitats Energètiques són un instrument en mans d’ajuntaments i ens públics per possibilitar aquesta transició energètica d’acord a la innovació tecnològica i digital però també organitzativa i de procediment.

De quina manera us pot ajudar KM0 Energy a impulsar una Comunitat Energètica en el vostre municipi?

KM0 Energy està treballant amb més de 30 municipis d’arreu de Catalunya per a dissenyar i impulsar projectes en l’àmbit de Comunitats Energètiques.

KM0 treballa colze a colze amb les administracions i/o entitats locals interessades en impulsar una Comunitat Energètica per tal de:

1. Dissenyar una Comunitat Energètica

  1. Disseny tècnic, econòmic i social d’una nova comunitat.
    Estudi d’autoconsum compartit en equipaments municipals.
    Pressupost d’implementació de la Comunitat Energètica, i estudi econòmic (inversió i estalvis) per a tots els actors de la Comunitat Energètica (ajuntament i ciutadania).
  2. Acompanyament en la captació de fonts de finançament dels projectes (ajuts Next Generation i altres).

2. Implementar una Comunitat Energètica

  1. Direcció del projecte
  2. Suport tècnic administratiu
  3. Dinamització i difusió amb els veïns del municipi

3. Gestionar una Comunitat Energètica

Més enllà de la implementació de la Comunitat Energètica, des de KM0 Energy també ens ocupem del seu bon funcionament en el dia a dia, proporcionant un conjunt de serveis de gestió tècnics i administratius necessaris, així com fent propostes de futur per a seguir avançant en la transició energètica a nivell local.